Kulturno umetniško društvo Baobab

BAOFEST 2010, 25. 9. – 2. 10.

SOBOTA, 25. 9., OTVORITEV FESTIVALA

11.00 Plesno glasbeno potovanje v Afriko (Slovenija) – Blaž Korez in Tjaša Jerak (Atrij ZRC SAZU)

Delavnica za otroke, kjer bomo preko glasbe, petja in plesa spoznali delček afriške kulture. Primerno za otroke od 4. leta.

13:00 Afriške pravljice – bralni kotiček za otroke (Knjigarna Beletrina)

14:00 Dan odprtih vrat KUD Baobab (Studio Baobab)

Brezplačna predstavitev tečajev, ki bodo v sezoni 2010/2011 potekali v studiu Baobab

19.00 Maša Kagao Knez (Slovenija): Rojena zunaj svoje vasi – predpremiera plesnega sola (Atrij ZRC SAZU)

Koreografija: Rosana Hribar

Projekt je podprlo MZK RS

20:00 Les Frères Sanou (Burkina Faso) – koncert (Atrij ZRC SAZU)

Les frères Sanou, bratje Sanou, prihajajo iz Burkine Faso, kjer je doma tradicionalna zahodnoafriška glasba. Večina članov zasedbe trenutno živi v Avstriji in Sloveniji – za različne priložnosti ustvarjajo skupaj tako pri nas kot pri sosedih. Idejni vodja zasedbe je Issiaka Sanou, ki v Sloveniji deluje v okviru KUD Baobab ter sodeluje z Društvom Afriški center. Preostala člana zasedbe sta Louis in Karim Sanou.

PONEDELJEK, 27. 9.

17:00 Thomas Guei (Slonokoščena obala) – bobnarska delavnica (Studio Baobab)

20:00 CIE SETHO (Francija / Slonokoščena obala): Voyage de Sellou – plesno-glasbena predstava (Atrij ZRC SAZU)

Predstavaje »afro-biografija« avtorice Nadège Sordet “Sellou”. Gre za duet plesalke in glasbenika, dveh izvrstnih ustvarjalcev na področju afriške plesne in glasbene umetnosti, ki komunicirata vsak svojim načinom izražanja ter publiki skozi ples in glasbo pripovedujeta svojo zgodbo. Duhovito predstavo odlikuje precizna izvedba izvajalcev.

TOREK, 28. 9.

17:00 Nadège Sordet “Sellou” (Slonokoščena obala) – delavnica afriških plesov (Studio Baobab)

20:00 Thomas Guei & Ivoir Percus (Francija / Slonokoščena obala) – koncert (Atrij ZRC SAZU)

Skupina Thomas Guei in Ivoir Percus je bila ustanovljena leta 2008, ko je Thomas Guei združil profesionalne glasbenike, plesalce in pevce, ki ustvarjajo in trenutno živijo v Parizu. Mednje sodita tudi Sellou in Daniel Seh, ki sta stalna člana glasbenih projektov Thomasa Guei. Glasba Ivoir Percus je mešanica glasbe iz Slonokoščene obale in zahodne Afrike, začinjena z elementi jazza. Thomas Guei slovi kot priznani tolkalec in deluje po vsem svetu.

Nastopajoči: Thomas Guei, Nadege “Sellou” Sordet, Toure Issouf, Seh Daniel, Kalifa Camara

SREDA, 29. 9.

17.00 Sekou Kouyate (Gvineja) – pevska delavnica (Studio Baobab)

20:00 Sekou Kouyate (Gvineja) – koncert (Atrij ZRC SAZU)

Sekou Kouyate je v Franciji živeči glasbenik iz Gvineje, ki si je s svojim virtuoznim igranjem afriške 21-strunske harfe kore pridobil vzdevek “Afriški Jimi Hendrix” in tudi “Sekou Jimi Kora”. V svoji matični skupini Ba Cissoko, s katero nasopa po celem svetu, namreč večkrat igra koro skozi električne efekte, ki jih ponavadi uporabljajo rock kitaristi.

ČETRTEK, 30. 9.

16:00 Damir Mazrek (Slovenija) – bobnarska delavnica za otroke (Studio Baobab)

Brezplačna delavnica za otroke od 10. do 14. leta pod vodstvom glasbenika Damirja Mazreka.

17:00 Noumoutie “Reggae” Outtara (Burkina Faso) – delavnica afriških plesov (Studio Baobab)

19:00 KUD Baobab: ISAK produkcija (Slovenija) – predstavitev celoletnega glasbenega, plesnega, gledališkega in filmskega usposabljanja v okviru projekta ISAK – izrazni svet afriške kulture (Atrij ZRC SAZU in veža kavarne LP )

Projekt ISAK, ki v Sloveniji poteka vse od jeseni 2009, je osredotočen na usposabljenje afriških priseljencev In njihovih potomcev pri nas ter posledično na aktivno vključevanje na področje umetnosti ter organizacije dogodkov. Na predstavitvi bodo prikazeni plesni, glasbeni In filmski dosežki udeležencev celoletnega programa ISAK pod mentorstvom Maše Kagao Knez, Dalande Diallo, Damirja Mazreka, Kim Komljanec, Lee Menard idr.

9 mesecev: kratki film, mentorica Lea Menard

Kratki igrani film, ki je povsem spontano nastal v okviru filmske delavnice projekta Izrazni svet afriške kulture. Udeleženci delavnice so iz močne želje po ustvarjanju v enem vikendu posneli kratki film. Zgodba je plod skupnih pogovorov, ki so potekali tekom delavnice med člani ekipe.

Sodelovali so: Tia Paynich, Barbara Stan, Mateja Mlakar, Petra Likovič, Kingsley Ohaka, Daniel Feelingue. Zvok: Miha Klemenčič. Kamera in montaža: Lea Menard. Mentorica: Lea Menard.

Afriški pevski zbor Sankofa

Pevski zbor Sankofa združuje afriške priseljence in njihove potomce v Sloveniji. Nastal je kot del celoletnega slovenskega projekta ISAK – Izrazni svet afriške kulture, ki spodbuja razvoj in širjenje afriške kulture ter zavesti po celotni Sloveniji. Repertoar obsega tradiconalne in sodobne afriške pesmi kot tudi avtorske pesmi članov zasedbe.

Zborovodja: Ana Bezjak; Avtor skladbe Vaja št. 1 za pevski zbor: Thierno Damijan Diallo. Avtorji glasbene spremljave: Thierno Damijan Diallo, Issiaka Sanou, Damir Mazrek. Člani zbora: Ana Nyasha Zimani, Max Zimani, Teja Kuk, Tjaša Kuk, Alice Camara, Claude Nomsi, Luana Lisa Nomsi, Dalanda Diallo, Arlete Ngobo, Leticia Yebuah, Irena Yebuah, Michel Obenga, Kristian Trček Buquet, Malala Kovačič, Lea Menard.

Plesna skupina Baobab

V okviru projekta ISAK se je oblikovala tudi plesna skupina. Predstavila se bo s koreografijami, ki so nastale v času enoletnega usposabljanja.

Plesalke: Vesna Bizjak, Asja Grauf, Tjaša Jerak, Lea Menard, Kristina Sicherl, Sara Zaninović, Ajda Žagar, Eva Žagar. Mentorici in koreografija: Maša Kagao Knez in Dalanda Diallo.

Baobend: koncert

Baobend je zasedba, ki združuje profesionalne ustvarjalce, udeležence usposabljanj, glasbene goste, mentorje delavnic, organizatorje in občinstvo v BaoGroove. Glasba, ki jo izvaja skupina, bazira na ritmičnih strukturah zahodnoafriške poliritmije in preprostih tradicionalnih melodijah in napevih, skozi katere glasbeniki dodajajo lasten izraz in nov zvok. Na Baofestu bo skupina igrala s posebnim gostom Kandia Kouyate. Koncert je hkrati tudi otvoritev festivalskega jam-session-a, zato vabimo glasbenike, da se nam pridružijo.

Issiaka Sanou, Blaž Korez, Damir Mazrek – tolkala. Andraž Mazi – brenkala. Kandia Kouyate – kora, vokal.

PETEK, 1. 10.

17:00 Noumoutie “Reggae” Outtara – delavnica afriških plesov (Studio Baobab)

18:00 Projekcija in pogovor: Najučinkovitejša pomoč ogroženim (Atrij ZRC SAZU)

Navadni ljudje s pomočjo video nadzora in vrtalnih naprav za iskanje vode storijo več za ženske in otroke Darfurja kot 20.000 vojakov združenih narodov.

20:00 RDYO DJs FILGUDMJUZIK SET (LP bar)

Za gramofoni: JAMirko & UBU – AfroBeat Xperience

RDYO DJs je dinamičen ljubljanski kolektiv z več kot 15-letno tradicijo dogajanja na domači klubski sceni. Sestavljen je iz DJ-ev, glasbenikov, glasbenih producentov, vizualnih umetnikov in organizatorjev prireditev, vsi skupaj pa si delijo entuziazem do starih dobrih vinilk in miksanja glasbe na gramofonih. Veljajo za pionirje zvoka lomljenih ritmov, ki še danes gradijo drum.n.bass, breaks, reggae, disco, funk in hiphop kulturo v Sloveniji. S širokim glasbenim spektrom ter ljubeznijo do dobre glasbe so si ustvarili velik krog podpornikov in enakomislečih entuziastov, ki se redno udeležujejo njihovih dogodkov.

SOBOTA, 2. 10. – Zaključek festivala

11:00 Plesno glasbeno potovanje v Afriko (Slovenija): Blaž Korez in Tjaša Jerak (Atrij ZRC SAZU)

Delavnica za otroke, kjer bomo preko glasbe, petja in plesa spoznali delček afriške kulture. Primerno za otroke od 4. leta.

12:00 Branje afriških pravljic s pisateljico Cvetko Bevc (Knjigarna Beletrina)

14:00 Harouna Dembele – bobnarska delavnica (Studio Baobab)

16:00 Fanta Dembele – delavnica afriških plesov (Studio Baobab)

20:00 HAROUNA DEMBELE in PARISI (Burkina Faso) – koncert (Atrij ZRC)

Harouna je zaradi svoje glasbene širine in poznavanja različnih tradicij ustvaril lasten prepoznaven stil in ga uspešno predstavlja po vsem svetu v obliki koncertov in delavnic. V Sloveniji se bo predstavil s petčlansko zasedbo, s katero izvajajo čisto plesno glasbeno energijo, ki pospeši hrepenenje in strast življenja ter nas popelje v brezčasen trans in popolno blaženost. Harouna je edinstven umetnik in poznavalci ga štejejo med najboljše virtuoze na svojem inštrumentu.

AFRIŠKI TEDEN V KNJIGARNI AZIL IN KNJIGARNI BELETRINA

V času mednarodnega afriškega festivala je v Knjigarni Azil na voljo širši izbor knjig o afriški celini – od leposlovnih del o Afriki (Ryszard Kapuscinski, Sonja Porle) do najnovejših izdaj priznanih tujih založb z družboslovja in humanistike, ki obravnavajo zgodovino Afrike, dekolonizacijo, demokratizacijo in razvoj, raznolikost jezikov in nacionalnih identitet, delovanje množičnih medijev, afriško glasbo in umetnost … Vabljeni k ogledu, listanju, spoznavanju raznolikih avtorjev in kultur.

Leposlovna dela afriških avtorjev pa so na voljo v Knjigarni Beletrina. Organiziran je tudi pravljični kotiček, kjer bodo otroci obe soboti v dopoldanskem času dobili predstavo o življenju v Afriki.

RAZSTAVA FOTOGRAFIJ V KAVARNI LP: Darfur- Spomini na prihodnost – Tomo Križnar in Klemen Mihelič

BAOFEST DELAVNICE (Studio Baobab)
V času Baofesta bodo potekale različne delavnice, pod vodstvom priznanih ustvarjalcev afriške umetnosti, ki se bodo na festivalu predstavili tudi s svojimi nastopi:

  • Delavnice afriških plesov

Nadège Sordet “Sellou” (Slonokoščena obala)

Plesalka in koreografinja Nadège Sordet “Sellou” se je izpopolnjevala v tradicionalnih plesih Slonokoščene obale od svoje rane mladosti. Sprejeta je bila v ansabel narodnega baleta, kjer so ji dodeljevali solistične vloge, kakor tudi mesto koreografinje na svetovnih turnejah leta 1998 in 2000. Je članica številnih plesnih skupin “La calebasse” Merlina Nyakama, “Won tan Nara” Moustaphe Bangoura in “Cie Momboye”, kjer je tudi asistentka koreografa. Njen eleganten gib, njena energija in smisel za interpretacijo ji dajejo izredno prezenco na odru.

Na festivalu bo gostovala s predstavo Voyage de Sellou in s skupino Thomas Guei &Ivoir Percus.

Fanta Dembele (Burkina Faso)

Je plesalka, ki izhaja iz umetniške družine glasbenikov, pevcev in plesalcev (griotov). Leta 1998 je postala članica plesno glasbene zasedbe Yelemba iz Abidjana, s katero je gostovala po celem svetu. Leta 2006 je sodelovala v zelo uspešni predstavi Africa Africa in kot plesalka nastopala z Narodnim baletom Gvineje v Franciji Won Tan Nara, katerega umetniški vodja je priznani koreograf Moustapha Bangoura. Hkrati Fanta vodi tudi plesne delavnice, ki ji omogočajo, da tudi drugim posreduje svojo ljubezen do plesa.

Noumoutie “Reggae” Outtara (Burkina Faso)

Nekdanji koreograf skupine ˝Farafina Yelemba˝ in ustanovni član skupine ˝Africa Tuma˝, se s plesom ukvarja že od otroštva, njegovo plesno udejstvovanje pa je že od samega začetka zaznamovano in prepleteno s tradicionalnim zahodnoafriškim plesnim in obrednim izročilom, značilnim za njegovo domovino Burkino Faso. Tega kot priznan plesalec in koreograf tudi nenehno raziskuje in nadgrajuje. Trenutno živi in deluje v Italiji, kjer je ustanovil svojo plesno šolo ˝Noumoudanse˝ in nadaljuje s svojimi plesnimi tečaji in seminarji.

  • Bobnarske delavnice

Thomas Guei (Slonokoščena obala)

Thomas Guei je rojen v Slonokoščeni obali, kjer je odraščal v umetniški družini in končal izobraževanje pri Rosemarie Guiraud, na “Ecole de danse et d Echange Culturel”. Po svetovni turneji l’EDEC, se je leta 2002 preselil v Pariz kjer sodeluje s plesalci, koreografi in glasbeniki, kot so Georges Momboye, Merlin Nyankam, Serge Dupont, Bomou Mamadou, Boni G Naore in skupino Ivoire Danse. Ustanovil je skupino Sounan, z jazz glasbenikom Stephaneom Huchartom pa je posnel tudi album “African tribute to Blakey”.

Na Baofestu se bo predstavil s svojo najnovejšo zasedbo Thomas Guei&Ivoir Percus in s CIE Setho, skupino, ki sta jo soustvarila s plesalko Nadege Sordet Sellou.

Harouna Dembele (Burkina Faso)

Harouna je zaradi svoje glasbene širine in poznavanja različnih tradicij ustvaril lasten prepoznaven stil in ga uspešno predstavlja po vsem svetu v obliki koncertov in delavnic. V okviru Baofesta se bo predstavil s petčlansko zasedbo, s katero izvajajo čisto plesno glasbeno energijo, ki pospeši hrepenenje in strast življenja ter nas popelje v brezčasen trans in popolno blaženost. Harouna je edinstven umetnik in poznavalci ga štejejo med najboljše virtuoze na svojem inštrumentu.

  • Pevska delavnica

Sekou Kouyate (Gvineja)

Delavnica pod vodstvom griota nas bo popeljala v svet ljudske glasbe Mandinke.

DRUŽENJE V KAVARNI LP

Pred večernimi dogodki, od 18. ure dalje, prisrčno vabimo v LP bar, kjer bomo poskrbeli za presenečenja iz Afrike.