Cikel sonično gibalnih zgodb Kurja koža: Zvezdana Novaković x Urška Centa

Online dogodek, 17. 12. 2020 ob 20h

V pripovedovanju zgodb se na odru srečata Zvezdana Novaković, vokalistka, harfistka in vsestranska umetnica, in Urška Centa, plesalka flamenka in odrska ustvarjalka. Umetnici oblikujeta močno ekspresiven dvojec, ki v svojem sodelovanju rojeva doživet program pesmi, uglasbljenih pogovorov, ritmik in melodij, po katerih se pretakajo slovanskost, balkanske kulture in flamenko. Zvok postaja gib in rojeva ples, ki se v nezadržni sili občuteno zaganja v drobovje gledalca. Resonirajoče petje in v sen zibajoča harfa Zvezdane Novaković ustvarjajo mogočno zvočno polje prerojenih ljudskih zapuščin, po katerem s perkusijami in prvinskostjo giba flamenka pleše Urška Centa in v njem raziskuje prostore plesne zvočnosti.

 

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belorusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije.

Urška Centa je vsestranska plesna ustvarjalka, ki je doma v flamenku. Njeno delo zaznamuje spajanje flamenka z različnimi kulturnimi profili bodisi sodobnih plesnih in glasbenih praks bodisi bolj tradicionalnih ljudskih umetnosti. Preko raziskovanja giba in zvoka ustvarja prostore za utemeljitev flamenka kot izjemno osebnega izraznega orodja.

Partnerji: Šit Dizajn Digital Art, MKC Maribor, Radio MARŠ

Projekt podprla MOM in JSKD