Kulturno umetniško društvo Baobab

BAOFEST 2011, 23. 9.-2. 10. 2011

PETEK, 23. 9., ob 21.00, Atrij ZRC SAZU

Korafon duet (Gvineja) – koncert
Sory Kandia Kouyate – kora, vokal
Ibrahima Sory Diabaté – balafon, vokal

SOBOTA, 24. 9., ob 20.30, Atrij ZRC SAZU

Ibrahima Sory Diabaté solo & guests Balcana (Gvineja, Slovenija) – koncert
Ibrahima Sory Diabaté – balafon vokal
Matjaž Stošić – kitara
Tadej Kampl – el. bas
Damir Mazrek – tolkala

Nedelja, 25. 9., ob 20.30, Atrij ZRC SAZU

Rdeča zemlja (Slovenija) – večer afriške glasbe in plesa – Zaključni dogodek projekta ISAK 2
Avtorica zamisli Rdeča zemlja: Dalanda Diallo
Zborovodja in pevska pedagoginja: Ana Bezjak
Koreografinja in plesna pedagoginja: Maša Kagao Knez
Glasbeniki in glasbeni aranžma:
tolkala: Issiaka Sanou, Blaž Korez; bas kitara, kontrabas: Thierno Diallo

Pevski zbor Sankofa: Max Zimani, Ana Nyasha Zimani, Alice Camara, Michel Obenga, Tschimy Aliage Obenga, Kristian Trček Bouquet, Dalanda Diallo, Teja Kuk, Tjaša Kuk, Curtis Cole, Denise Antoinette Cole, Damaris Potočnik, Luise Toure, Ernest Boakai

Plesna skupina Baobab: Vesna Bizjak, Tjaša Jerak, Ajda Žagar, Eva Žagar, Lea Menard, Kristina Sicherl, Asja Grauf, Sara Zaninović, Maša Kagao Knez, Dalanda Diallo

PONEDELJEK, 26. 9., ob 20.30, Atrij ZRC SAZU

Filibert Tologo (Burkina Faso) – plesna predstava
Koreografija in ples: Filibert Tologo
Koprodukcija: l’ADC & Traces Danse Association

PONEDELJEK – PETEK, 26.-30. 9., Studio Baobab

Teden odprtih vrat v studiu Baobab – brezplačne delavnice
Brezplačne delavnice bobnanja, afriških plesov, sodobnih izraznih plesov, reggaetona in dancehalla.

SOBOTA, 1. 10., od 11.00 do 12.00, Studio Baobab

Glasbeno-plesno potovanje v Afriko – brezplačna delavnica za otroke 4-14 let
KUD Baobab

SOBOTA, 1. 10., ob 20.30, Atrij ZRC SAZU

Sory Kandia Kouyate & guests Balcana: Naamu (Gvineja, Slovenija) – koncert
Sory Kandia Kouyate – kora, vokal
Matjaž Stošić – kitara
Tadej Kampl – el. bass
Damir Mazrek – tolkala

NEDELJA, 2. 10., ob 20.30, Atrij ZRC SAZU

Sidiki Camara kvartet (Mali, Senegal, Belgija) – koncert
Sidiki Camara – djembe, balafon, ngoni, vokal
Kalifa Kone – djembe, balafon, dunun, vokal
Pierre-Antoine Thys – saksofon
Simone Gomis – ples

PREDSTAVITEV NASTOPAJOČIH

Korafon duet – koncert
Koncert dveh mladih velikanov bo pripravljen posebej za nastop na festivalu Baofest. Liričnost in ritmika tradicionalnih afriških oblik v popolni moderni izvedbi, virtuoznost, veselje in otožnost nas bodo hkrati prevzemali v popolni meri in nas skozi trans popeljali na neponovljivo potovanje.

Ibrahima Sory Diabaté solo & guests Balcana (Gvineja, Slovenija) – koncert
Ibrahima Sory Diabaté prihaja iz družine Diabaté, družine griotov, ki se zgodovinsko ukvarja z umetnostjo igranja balafona. Je eden najvidnejših virtuozov na svojem instrumentu ter poznavalec celotne bogate zahodnoafriške glasbene zakladnice. Učil se je od svojega očeta Sayona Diabatéja in številnih drugih mojstrov. Nastopal je širom po svetu, saj je kot solist sodeloval s skupino Cirkus Baobab in mnogimi drugimi pomembnimi glasbeniki ter plesalci, kot so Momo Wandel Soumah, Sayon Bamba Camara, Mandingue Foly, Ballet Merveilles de Guinée idr.

Solo koncert bo izveden na prvi griotski instrument balafon, ki je predhodnik številnih kasnejših oblik marimbe, ksilofona in mnogih drugih, danes tudi klasičnih instrumentov. Sory bo predstavil tradicionalne in tudi lastne kompozicije v vrhunski virtuozni izvedbi. V drugem delu koncerta se mu bodo pridružili domači glasbeniki, ki ga bodo spremljali v kompozicijah, ki jih bodo pripravili v času Soryjevega gostovanja v Sloveniji.

Rdeča zemlja – večer afriške glasbe in plesa
Pevski zbor Sankofa in plesna skupina Baobab sta nastala kot del celoletnega slovenskega projekta ISAK – izrazni svet afriške kulture (2009/2010) v organizaciji KUD Baobab, ki spodbuja razvoj in širjenje afriške kulture ter zavesti po celotni Sloveniji.

Ob zaključku projekta ISAK 2, ki je potekal od jeseni 2010, bo predstavljen glasbeno-plesni performans Rdeča zemlja, celovečerni nastop pevskega zbora, glasbenikov in plesalk, ki preko spevnih melodij, zemeljskih ritmov in energičnih plesov pričarajo pristno afriško vzdušje – preplet pesmi najrazličnejših etničnih skupin podsaharske Afrike, zahodnoafriških ritmov ter tradicionalnih in sodobnih afriških plesov.

Projekt ISAK 2 delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete: “Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti”; prednostne usmeritve: “Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti”.

Filibert Tologo – plesna predstava Kellem
Plesno pot je začel v Burkina Fasu, kjer je kot plesalec in koreograf sodeloval s priznanimi plesalci, glasbeniki in skupinami, kot so Dafra Zodia in Farafina Yelemba. Po začetnem obdobju, ko se je ukvarjal predvsem s tradicionalnimi plesi Afrike in za svoje delo prejel več nagrad in priznanj, je kasneje ustanovil svojo plesno skupino Yaala, s katero je ustvaril številne uspešne plesne predstave, v katerih povezuje afriško plesno tradicijo s sodobnimi plesnimi tehnikami in tako razvija moderni afriški ples. Od leta 2002 živi v Ženevi, kjer deluje kot koreograf, plesalec in pedagog. V tem času je ustvaril mnogo plesnih predstav ter kot koreograf sodeloval s priznanimi plesalci, koreografi in režiserji, med drugimi z Mauriceom Béjartom pri predstavi Le tour du monde en 80 minutes.

Na Baofestu se bo Filibert Tologo predstavil z avtorskim solom Kellem, v katerem skozi raziskovanje različnih verovanj, iz katerih posamezniki črpamo svojo duhovno moč, uprizarja nezdružljivost dveh kultur, v katerih je kot imigrant vpet: afriško in evropsko.

Teden odprtih vrat v studiu Baobab – brezplačne delavnice
V času festivala bo Društvo Baobab predstavilo brezplačne delavnice bobnanja, afriških plesov, sodobnih izraznih plesov, reggaetona in dancehalla, ki bodo nato v obliki tečajev v studiu Baobab potekali od oktobra 2011 do junija 2012.

ponedeljek, 26. 9., ob 17.00: BOBNARSKA DELAVNICA – Issiaka Sanou
torek, 27. 9., ob 20.30: DANCEHALL -Maya
sreda, 28. 9., ob 17.00: SODOBNI IZRAZNI PLES 1 – Urša Rupnik
ob 18.00: SODOBNI IZRAZNI PLES 2 – Urša Rupnik
četrtek, 29. 9., ob 20.30: REGGAETON – Krista
petek, 30. 9., ob 18.00: AFRIŠKI PLESI – Maša Kagao Knez

Glasbeno-plesno potovanje v Afriko – brezplačna delavnica za otroke
KUD Baobab pripravlja delavnico za otroke, kjer bomo preko glasbe, petja in plesa spoznali delček afriške kulture. Primerno za otroke od 4. leta.

Sory Kandia Kouyate in Balcana: Naamu – koncert
Sory Kandia Kouyate, znan tudi kot Kandia Kora, pripada znani družini griotov Kouyaté, glasbenikov ter čuvarjev modrosti in tradicije ljudstva Mandinke. Njegov oče M’Bady Kouyate je bil umetniški vodja tradicionalnega ansambla Republike Gvineje. Že zgodaj je spoznan za virtuoza na kori, neke vrste afriški harfi, imenovani tudi kraljica afriških inštrumentov. Zgradil je svoje glasbeno vesolje, kjer se prepletajo tradicionalna afriška glasba in druge glasbene zvrsti, kot so jazz, reggae in funk. Ima tudi prepoznaven vokal, ki bi ga prisodili veliko starejšemu glasbeniku, igra pa še kitaro, balafon, djembe, dunun in druge inštrumente. Že pri svojih štirinajstih je začel z očetom in brati iz skupine Ba Cissoko potovati in igrati po evropskih in afriških državah. Igral je na festivalu Nuits Metis v Marseillu, festivalu Saoura v Alžiriji, festivalu Cinema Afrika v Švici, Reims jazz festivalu in številnih drugih po Evropi. Je član izjemno priljubljene gvinejske skupine Les Espoirs de Coronthie in nastopa s priznanim reggae glasbenikom Tiken Jah Fakolyjem. Izvaja delavnice kore in petja v Franciji in Italiji.

Sory Kandia Kouyate bo na festivalu Baofest poleg solističnega programa skupaj z domačo glasbeno zasedbo predstavil še projekt Naamu.

Sidiki Camara kvartet – koncert
Sidiki Camara šteje za enega vodilnih sodobnih tolkalcev iz Malija. Velja tudi za enega od ustanoviteljev sodobnega toka glasbe ljudstva Mandinke. Že zgodaj v glasbeni karieri je bil iskan glasbenik in je sodeloval z zvenečimi imeni, kot so največja zvezda kore Toumani Diabate, malijska diva Oumou Sangaré in prav tako svetovno znani Habib Koïté. Sidiki Camara je potoval po svetu kot glavni tolkalec plesno-glasbene zasedbe National Ballet du Mali. Po odhodu iz Malija se je naselil v Bruslju, kjer je nadaljeval svojo briljantno kariero z zvezdami zahodnoafriške glasbe, kot so Mamady Keita, Gomma Percussion, Rokia Traore in Boubacar Traoré. Bil je gost na evropski turneji New Quarteta Billa Frisella in je član Frisellove zasedbe The Intercontinentals, kjer sodelujejo tudi Vinicius Cantuaria, Christos Govetas, Greg Leisz in Jenny Scheinman. Sidiki uči tolkala in je ustanovitelj kulturnega programa izmenjave Yankadi.

Kalifa Kone je vsestranski tolkalec, ki obvlada različne zahodnoafriške inštrumente, kot so djembe, dununi, bara, balafon, tama (govoreči boben), kalabaš, ngoni, igra pa tudi bobnarski set. Od mladih let je svoje življenje posvetil tradicionalnim malijskim ritmom in zahodnoafriški glasbi. Poslušanju in opazovanju je sledilo usposabljanje s starejšimi mojstri in razvoj tehnike ter osebnega sloga. V letu 2000 se je pridružil National Orchestra Malega kot bobnar pripravnik, leta 2003 pa je postal solist in ustanovil svojo lastno skupino za tradicionalne slovesnosti in prireditve. Začel je igrati za različne pevce in glasbenike iz Malija: Modibo Nabitou Diakite, Yorro Diallo, Oumou Sangare, Lamine Souman. Od leta 2008 deluje v Bruslju v različnih projektih in kot poklicni bobnar in tolkalec.

Na odru se jima bosta pridružila saksofonist Pierre-Antoine Thys in plesalka Simone Gomis.

AFRIŠKI TEDEN V KNJIGARNI AZIL IN KNJIGARNI BELETRINA
V času mednarodnega afriškega festivala bo v knjigarni Azil na voljo širši izbor knjig o Afriki. Vabljeni k ogledu, listanju, spoznavanju novih avtorjev in kultur nam oddaljenih krajev. Spoznali se bomo z avtorji s področja humanistike, družboslovja in stripov.