Kulturno umetniško društvo Baobab

Znanstveno-raziskovalni center SAZU (ZRC SAZU) je eden vodilnih raziskovalnih in izobraževalnih centrov v Sloveniji in velja za eno prodornejših akademskih ustanov v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Sestavlja ga samostojna mreža raziskovalk in raziskovalcev, ki v okviru sedemnajstih inštitutov preučujejo kulturne, družbene in naravoslovne pojave, procese in prakse.

ZRC SAZU je leta 2003 odprl svojo knjigarno Azil, ki je na dobri poti, da postane osrednji naslov za prodajo strokovne literature. Knjižni program Azila sestavlja domače in tuje družboslovje ter humanistika.

Azil se je leta 2009 po letih delovanja na osmih kvadratnih metrih prostora preselil v nove, večje prostore. Odprtju novega Azila se je na istem naslovu in istočasno pridružilo tudi odprtje Kavarne LP in knjigarne Beletrina. S tem je ZRC SAZU uresničil svojo dolgoletne sanje o tem, da bi Ljubljana dobila pravi knjigarniško-kavarniški kompleks ter da bi stavba, v kateri domuje ZRC SAZU, postala tako akademski prostor kot prostor druženja in kulturnih izmenjav.

Novi trg 2, Ljubljana (pod NUK-om).