Kulturno umetniško društvo Baobab

ZAKLJUČEK 4.MEDNARODNEGA FESTIVALA BAOFEST, december 2013

Ob koncu leta bo KUD Baobab s koncertom Taste of Africa sklenil 4. mednarodni festival Baofest. Dva dni kasneje, v nedeljo, 29. decembra, pa bodo za ljubitelje afriških plesov in ritma v Studiu Baobab na Parmovi ulici v Ljubljani pod mentorstvom priznanih pedagogov iz tujine potekale bobnarske delavnice in delavnice afriških plesov.

Koncert Taste of Africa – petek, 27. 12., ob 20. uri v klubu Zlati zob

Začeli bomo z mistično koro in angelskim glasom Kandie Kouyateja, nadaljevali pa vse do vrhunca popolne afriške poliritmije z enim najboljših tolkalcev na zemeljski obli Thomasom Gueïjem. Ta bo podprta z bogato harmonijo in funky junky bass linijami, ki jih bosta ustvarila sloviti Marko Črnčec in Tadej Kampl. Obeta se nepozaben večer, kjer se plesu ne boste mogli upreti!

TASTE OF AFRICA sestavlja mednarodna zasedba, ki s kreativnim pristopom in svežim zanosom ustvarja avtorsko glasbo v energični, polizvočni in večplastni obliki. V prepletu harmonije, liričnega glasu, “groova”, poliritmije in improvizirane igre je v zvoku njihove glasbe slišati tako urbane vplive zahodnega sveta, kot afriške tradicije.

Skupinska igra, bujni melodični vzorci, ki dajejo občutek transa in udarni momenti so vodilo, ki ga glasbeniki ne prepuščajo naključju. Njihova glasba je preplet občutenj, črpanih iz različnih godb sveta, glasbeniki pa kljub mojstrskemu obvladanju glasbil ne pozabijo na sproščenost in zabavo.
Kandia Kouyate oz. Kandia Kora gotovo šteje med peščico inovatorjev svojega inštrumenta in je eden tistih, ki zna združiti mojstrsko obvladovanje glasbil s popolno sproščenostjo in “party” glasbo.

Zasedba:

Kandia Kora Kouyate – kora, vokal (Gvineja)
Thomas Guei (Slonokoščena obala)
Issiaka Sanou (Burkina Faso)
Daudet Grazai (Slonokoščena obala)
Tadej Kampl Spatzi – el. bass (Slovenija)
Damir Mazrek – tolkala (Slovenija)
Marko Črnčec klaviature (Slovenija)

Vstopnice so naprodaj na prodajnih mestih Eventima in v Zlatem Zobu:

– v predprodaji – 7 EUR

– na dan koncerta – 10 EUR

Brezposelni z dokazilom brezplacen vstop

1476105_649836648400252_643447451_n

kandiakoraSIGN

Novoletna delavnica afriških plesov in bobnarska delavnica z vrhunskima učiteljema – nedeljo, 29. 12., v studio Baobab, Parmova 25

Daudet Grazaï (Slonokoščena obala/ Francija) in

Thomas Gueï (Slonokoščena obala/ Francija)

Bobnarska delavnica od 12.30 do 14.00

Delavnica afriških plesov od 11.00  do 12.30

Cena posamezne delavnice je 15 EUR.

Delavnice so primerne za vse vrste predznanja. Pri bobnarski delavnici je zaželeno, da prinesete svoj boben.

Obvezne prijave na info@baobab.si, število udeležencev omejeno.

*Ob prijavi se plača 5 eur varščine za primer odpovedi.

 

Več o zasebi koncerta TASTE OF AFRICA:

SORY KANDIA KOUYATE, ki je prepoznaven po imenu Kandia kora, je rojen v družini griotov Kouyaté, glasbenikov ter čuvarjev modrosti in tradicije ljudstva Mandinke. Njegov oče, M’Bady Kouyate, je bil umetniški vodja tradicionalnega ansambla Republike Gvineje in je oče gvinejske kore, ki velja za kraljevo glasbilo.
Kandia slovi po izjemnem prepoznavnem vokalu, ki je vpet med tradicijo in zahodom, kakor je vpet tudi on sam. Na svoji mladi poti je igral po vsem svetu z mnogimi pomembnimi glasbeniki in posnel veliko plošč. Najdemo ga v projektih Les Espoirs de Coronthie, Tiken Jah Fakoly, Ba Cissoko, Alpha Blondy, Zeid Hadman, Tamaflo … http://www.youtube.com/watch?v=ptsEKZTE6B0

THOMAS GUEI je rojen v Slonokoščeni obali, kjer je odraščal v umetniški družini in končal izobraževanje pri Rosemarie Guiraud, na “Ecole de danse et d Echange Culturel”. Po svetovni turneji l’EDEC, se je leta 2002 preselil v Pariz kjer sodeluje s plesalci, koreografi in glasbeniki, kot so Georges Momboye, Merlin Nyankam, Serge Dupont, Bomou Mamadou, Boni G Naore in skupino Ivoire Danse. Ustanovil je skupino Sounan, z jazz glasbenikom Stephaneom Huchartom pa je posnel tudi album “African tribute to Blakey”. “. Poleg tega redno vodi bobnarske delavnice po vsem svetu. Thomas Guei je izjemen djembe solist in lahko ga uvrstimo med enega najboljših afriških tolkalcev. http://www.youtube.com/watch?v=pvIzv4EHnc0

DAUDET GRAZAI, profesionalni plesalec, koreograf in bobnar, ki prihaja iz Slonokoščene obale, je začel svojo profesionalno pot v zasedbi Were Were Liki, Ki-Yi M’Bock kot plesalec, akrobat in igralec. Kasneje je študiral sodobne in tradicionalne afriške plese v šoli Ecole de Sable pod umetniškim vodstvom Germaine Acogny, sodeloval je pa tudi z drugimi priznanimi koreografi (Judith Jameson, Koffi Koko, Anne-Marie Reynaud, Monte Bernardo, Flora Théfaine, Laurence Levasseur, Marc Veh a Bud Blumenthal). Svoj plesni izraz je dalje razvijal v mednarodnem programu Das Art, ki ga organizira Amsterdam school of the Arts. Daudet je sodeloval v številnih projektih po celem svetu (Company Yamo Yamo (Nizozemska) Company Blumenthal/Hybrid ( Belgija), Company Thor choreografa Thierry Smitse (Belgija), Compagnie George Momboye ( Francija), Bates Dance Festival ( ZDA)). Prav tako je sodeloval v projektu Won tan nara tradicionalnega gvinejskega plesa pod vodstvom Moustapha Bangoure in v muzikalu Kirikou et Karaba.

ISSIAKA SANOU je glasbenik, ki prihaja iz zahodnoafriške države Burkine Faso. Svoje glasbeno znanje iz zakladnice afriških ritmov si pridobiva že od malih nog, tako da je pri svojih dvajsetih letih že pravi strokovnjak na tem področju. Bil je član zasedb Dioulasso Ba Percussion in Djeliya, s slednjo so se poleg mnogih koncertov v Burkini Faso leta 2000 predstavili na mednarodnem festivalu v Nemčiji ter na nacionalnem tednu kulture v Burkini Faso. Sodeloval je tudi s priznanimi mojstri tradicionalnih afriških ritmov (Adama Dramé, Zoumana Dembélé, Seydou Dao, Harouna Dembélé idr.).
Leta 2008 se je preselil v Slovenijo. Od takrat aktivno nastopa v projektih KUD Baobab in sodeluje s priznanimi glasbenimi izvajalci in tolkalskimi zasedbami.

Produkcija: KUD Baobab

Projekt je podrlo Ministrstvo za kulturo.

Podporniki dogodka: DPG, Hotel Tabor, Kliping, Bokosoft.

 

OTVORITEV 4. MEDNARODNEGA FESTIVALA BAOFEST, marec 2013

DELAVNICE AFRIŠKIH PLESOV

KDAJ? od 21. 3. do 30. 3.

KJE? V Studiu Baobab, Parmova 25, Ljubljana

KDO? Daudet Grazai (Slonokoščena obala, Francija), Issiaka Sanou (Burkina Faso/ Slovenija), Lea Menard

URNIK DELAVNIC ZA ODRASLE:

četrtek 21.3., 18h30 – 20h, Daudet Grazai, nadaljevalni nivo
petek 22.3., 18h30 – 20h Daudet Grazai, primerno za vse nivoje
sobota 23.3., 11h – 12h30 Daudet Grazai, primerno za vse nivoje
nedelja 24.3., 11h – 12h30 Daudet Grazai, nadaljevalni nivo

URNIK DELAVNIC ZA OTROKE:

sobota, 30.3. delavnica za otroke od 4 do 6 let, 11h – 12h Lea Menard in Issiaka Sanou

CENA:

1 delavnica – 15 eur
2 delavnici – 24 eur
3 delavnice – 30 eur
4 delavnice – 45 eur

Ugodnosti za člane:

1 delavnica – 12 eur
2 delavnici – 20 eur
3 delavnice – 25 eur
4 delavnice – 30 eur

Cena delavnice za otroke je 10 eur.

Prijave sprejemamo na info@baobab.si in so obvezne. V primeru premajhnega števila prijavljenih bo delavnica odpovedana.

DAUDET GRAZAI
Je profesionalni plesalec, koreograf in bobnar, ki prihaja iz Slonokoščene obale, kjer je začel svojo profesionalno pot v zasedbi Were Were Liki, Ki-Yi M’Bock kot plesalec, akrobat in igralec. Kasneje je študiral sodobne in tradicionalne afriške plese v šoli Ecole de Sable pod umetniškim vodstvom Germaine Acogny, sodeloval je pa tudi z drugimi priznanimi koreografi (Judith Jameson, Koffi Koko, Anne-Marie Reynaud, Monte Bernardo, Flora Théfaine, Laurence Levasseur, Marc Veh a Bud Blumenthal). Svoj plesni izraz je dalje razvijal v mednarodnem programu Das Art, ki ga organizira Amsterdam school of the Arts. Daudet je sodeloval v številnih projektih po celem svetu (Company Yamo Yamo ( Nizozemska) Company Blumenthal/Hybrid ( Belgija), Company Thor choreografa Thierry Smitse (Belgija), Compagnie George Momboye ( Francija), Bates Dance Festival ( ZDA)). Prav tako je sodeloval v projektu Won tan nara tradicionalnega gvinejskega plesa pod vodstvom Moustapha Bangoure in v muzikalu Kirikou et Karaba.

ISSIAKA SANOU
Tolkalec, ki prihaja iz zahodnoafriške države Burkine Faso. Svoje glasbeno znanje iz zakladnice afriških ritmov si pridobiva že od malih nog, tako da je pri svojih dvajsetih letih že pravi strokovnjak na tem področju. Bil je član zasedb Dioulasso Ba Percussion in Djeliya, s slednjo so se poleg mnogih koncertov v Burkini Faso leta 2000 predstavili na mednarodnem festivalu v Nemčiji ter na nacionalnem tednu kulture v Burkini Faso. Sodeloval je tudi s priznanimi mojstri tradicionalnih afriških ritmov (Adama Dramé, Zoumana Dembélé, Seydou Dao, Harouna Dembélé idr.).
Leta 2008 se je preselil v Slovenijo. Od takrat aktivno nastopa s plesno-glasbeno skupino Laafi, tolkalsko zasedbo Diarabi Kan in sodeluje z glasbeniki kot so: Igor Leonardi in Matjaž Stošić idr.

LEA MENARD
Dolga leta je ustvarjala v plesno-gledališki skupini BUBE (KUD France Prešeren), katere članica je bila vse od leta 1996. Soustvarjala je številne plesne predstave z Natašo Tovirac (PTL), Mašo Kagao Knez in drugimi. V filmski umetnosti je aktivna kot igralka in samostojna avtorica (dokumentarni film BUBE, več kratkih filmov), sodelovala pa je tudi v filmu Lapajne Janeza. Leta 2005 se je udeležila mednarodne šole za mlade filmske režiserje v New Yorku, ZDA. Leta 2007 se je kot igralka-animatorka zaposlila v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Soustvarjala je mnoge lutkovne predstave za otroke, v katerih je tudi igrala in z njimi gostovala po vsej Sloveniji.
Redno se udeležuje profesionalnih plesnih klasov in širi svoj plesni izraz s pomočjo različnih plesnih tehnik.

PLESNO- GLASBENA PREDSTAVA DIA DIASSO DIASSPORA

V sredo, 27. marca, bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premiera afriško obarvane plesne predstave Dia Diasso Diasspora Maše Kagao Knez, ki bo obenem osrednji dogodek mednarodnega festivala afriške kulture Baofest 2013.

 

Daudet Grazai, delavnice

 

Dia Diasso Diasspora, posnetki iz vaj